'Nigeriaanse autoriteiten deden actief mee aan verkiezingsfraude'

De Nigeriaanse regering en de kiesautoriteiten hebben tijdens de Nigeriaanse presidentsverkiezingen van 21 april actief deelgenomen aan de fraude en het geweld in bepaalde regio's. Dat heeft Human Rights Watch (HRW) woensdag bekendgemaakt.

(belga) 'In andere regio's hebben ze dan weer hun ogen gesloten voor schendingen van de mensenrechten die gepleegd werden door de militanten van de regerende Democratische Volkspartij (PDP) en anderen', zo laat de directeur van HRW voor Afrika, Peter Takirambudde, weten in een communiqué. 'In de noordelijke staten hebben onze waarnemers een algemeen klimaat van geweld aangetroffen. De frauduleuze praktijken waren verspreid over het hele land'.

Ook volgens de machtige Nigeriaanse katholieke kerk waren de verkiezingen vrij noch rechtvaardig. 'We zijn er opnieuw niet in geslaagd vrije, rechtvaardige en geloofwaardige verkiezingen te organiseren', zo zei de aartsbisschop van Ibadan, Felix Alaba Job dinsdag aan de pers.

De Europese Unie, de VS en verschillende ngo's hebben de massale fraude al aangeklaagd. De verkiezingen werden gewonnen door de Umaru Yar'adu, die door de aftredende president Olusegun Obasanjo als zijn opvolger was voorgedragen.

foto epa

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud