Advertentie

Nipte zege Aubry verscheurt Franse PS

Martine Aubry bracht haar stem uit in thuishaven Lille - Foto EPA ©EPA

Martine Aubry (58) wint nipt van Ségolène Royal in de strijd om de leiding van de Franse socialistische partij (PS). Aubry wint officieel met 42 stemmen verschil, maar het kamp van Royal wil een nieuwe stemronde. De nationale raad van de PS buigt zich woensdag over de uitslag. Met deze uitslag is de PS verscheurd en ontredderd.

Slecht nieuws

De nipte zege van Aubry is in ieder geval slecht nieuws voor de PS. Los van de twijfels over de legitimiteit van de verkiezingen, is de positie van de nieuwe voorzitster erg verzwakt. Aubry steunde op een brede coalitie en werd voluit gesteund door de partijkaders en de toppolitici. Ondanks die steun kon ze nauwelijks het verschil maken. Dat betekent ook dat de partijtop ver weg staat van de militanten aan de basis.

Aubry staat voor het klassieke socialisme, dat destijds door François Mitterrand werd uitgetekend. Ideologisch staat ze links van de sociaal-democraten. Aubry wil de lijn van de partij doortrekken en op die manier de presidentsverkiezingen van 2012 voorbereiden. Aubry heeft een stevige sociale reputatie. Tijdens de regering-Jospin (1997-2002) was ze minister van Arbeid en voerde ze de 35-urige werkweek in. Een maatregel die veel controverse uitloke, maar zelfs niet door Sarkozy is teruggedraaid. Aubry heeft haar machtsbasis in het noorden van Frankrijk en is de dochter van de gewezen voorzitter van de EU-Commissie Jacques Delors.

Volgens Franse politieke waarnemers houdt Aubry de stoel warm voor Dominique Strauss-Kahn, op dit moment directeur-generaal van het IMF, en een van de top-kandidaten om in 2012 de handschoen op te nemen tegen de huidige president Nicolas Sarkozy.

Wegkapen

Royal geeft zich niet zomaar gewonnen. In 2007 nam ze het op tegen Sarkozy in de presidentsverkiezingen. Ze verloor, enerzijds omdat ze toen al geen steun kreeg van de partijkaders, anderzijds omdat haar campagne gekenmerkt werd door wisselende standpunten en interne ruzies. Royal poogt de PS te moderniseren en wil de partij ideologisch meer in de richting van de sociaal-democratie duwen. Haar tegenstanders verwijten haar dat ze de partij wil wegkapen.

Een scheuring binnen de PS wordt in deze omstandigheden niet uitgesloten. De aanhangers van Royal zouden wel eens uit de partij kunnen stappen. Dat zou meteen de implosie van de Franse linkerzijde kunnen betekenen.

Er is slechts een winnaar bij dit gevecht binnen de PS en dat is de neo-gaullistische partij UMP van president Sarkozy. Een verdeelde PS laat de weg wijd open voor een zege bij de Europese verkiezingen volgend jaar en als Aubry de troepen niet kan verzamelen, ook voor de presidentsverkiezingen van 2012. Sarkozy heeft op dit moment meer last om zijn eigen troepen in het gareel te houden, dan met de oppositie.

JV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud