Nkunda akkoord met comité voor staakt-het-vuren

©Photo News

De VN-gezant voor Congo, de voormalige Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo, heeft met de dissidente Congolese generaal Laurent Nkunda een akkoord bereikt over de oprichting van een comité dat moet toezien op een staakt-het-vuren dat nog onderhandeld moet worden. Dat zei Obasanjo zondag na overleg met Nkunda. Het comité moet samengesteld zijn uit drie partijen.

(belga) - Na overleg met Obasanjo zei Nkunda zondag bereid te zijn te onderhandelen met de Congolese regering over een staakt-het-vuren. Beide partijen zijn verwikkeld in een militair conflict in Noord-Kivu, nabij de Rwandese grens. Verschillende landen zijn in het conflict betrokken.

'Nkunda heeft herbevestigd dat hij gelooft in een effectief staakt-het-vuren dat door beide partijen gerespecteerd wordt', zei Obasanjo in Goma, de omsingelde hoofdstad van de oostelijke Congolese provincie Noord-Kivu.

'Hij wil dat de regering de verantwoordelijk voor een staakt-het-vuren aanvaardt' voor de partijen die Nkunda beschouwt als de bondgenoten van de Congolese regering, zei de gezant nog. 'Ik heb hem uitgelegd dat men niet de verantwoordelijkheid kan opnemen voor de acties van zijn bondgenoten', aldus Obasanjo.

'We moeten doorgaan op datgene wat ik gesuggereerd heb: een tripartiete comissie die schendingen van het staakt-het-vuren moet onderzoeken. Nkunda gaf daaraan zijn akkoord', aldus de gezant.

De ontmoeting tussen Nkunda en Obasanjo vond plaats in Jomba, een plaatsje ten noordoosten van Goma.

Ondertussen houden de gevechten tussen Nkunda's CNDP-troepen (Congrès National pour la Défense du Peuple) en het Congolese regeringsleger nabij Kanyabayonga aan. Het gaat om een strategische stad.

Volgens een woordvoerder van de Monuc VN-vredesmacht is het dorpje Ndeko, 20 kilomter ten zuiden van Kanyabayonga, in handen gevallen van Nkuna's troepen. De VN heeft de rebellen gewaarschuwd tussenbeide te zullen komen indien ze verder oprukken. Tussen de strijdende partijen zit een VN-patrouille klem.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud