Nkunda keurt Europese vredesmissie af

©AFP

De rebellenbeweging van Laurent Nkunda keurt de mogelijke ontplooiing van een Europese troepenmacht in het oosten van de Democratische Republiek Congo af. Dat heeft woordvoerder Bertrand Bisimwa zondag gezegd. De rebellen hebben de regeringssoldaten zware klappen toegebracht in het oosten van het land.

(belga) - "Dit is een onaangename verrassing", zei Bisimwa. "Wij dachten dat de Verenigde Naties aan een vreedzame oplossing voor de crisis werkten", zo alludeerde hij de recente gesprekken van VN-bemiddelaar Olusegun Obasanjo met Nkunda de Congolese president Joseph Kabila.

Dit weekeinde raakte bekend dat VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon aan de Europese landen heeft gevraagd om een troepenmacht naar Congo te sturen in afwachting van de versterking van de VN-vredesmissie Monuc. "Dit toont aan dat de onderhandelingen die de VN met ons willen voeren een manoeuvre zijn om tijd te winnen", zei Bisimwa.

Eerder op zondag reageerde de Congolese regering in Kinshasa wel positief op de mogelijke ontplooiing van een Europese vredesmacht in het oosten van Congo.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud