Nobelprijs Economie naar Noor en Amerikaan - update

(belga) - In Stockholm is de Nobelprijs Economie toegekend aan de Noor Finn Kydland en de Amerikaan Edward Prescott voor hun bijdrage aan de theorie van de macro-economische dynamiek.

De twee wetenschappers zijn vooral bekend voor het onderscheid dat ze maakten tussen 'tijdsconsistent en -inconsistent beleid'. In het laatste geval houdt men het volk tevreden op korte termijn, maar slaagt men er niet in de langetermijndoelstellingen te halen. Bij het tijdsconsistente beleid daarentegen haalt men die doelstellingen wel, zonder de mensen op korte termijn ontevreden te moeten stellen. Kydland-Prescott creƫerden een theoretisch raamwerk van regels versus vrijheid van handelen, dat gebruikt kan worden voor elke probleemstelling. Volgens de Zweedse Academie had hun werk grote invloed op de fiscale en monetaire politiek van heel wat landen de laatste tien jaar.

Zowel Kydland (60) als Prescott (63) zijn werkzaam in de VS. Kydland doceert aan de Carnegie Mellon Universiteit van Pittsburgh en aan de Universiteit van California in Santa Barbara. Prescott werkt als onderzoeker in een plaatselijke afdeling van de Federal Reserve Bank in Minnesota, en geeft ook les aan de Arizona State Universiteit in Tempe.

De Nobelprijs Economie wordt sinds 1969 uitgereikt. Van de 55 hoofdzakelijk mannelijke laureaten, is de overgrote meerderheid (36) Amerikaan. Aan de onderscheiding hangt een prijskaartje van 10 miljoen Zweedse kronen (1,1 miljoen euro).

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud