Nobelprijs voor de Vrede gaat naar Keniaanse milieuactiviste - update

(belga/tijd) - De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Keniaanse milieuactiviste Wangari Maathai. Dat maakte het Nobelprijscomité vrijdag bekend. De 64-jarige Maathai is de eerste Afrikaanse vrouw ooit die de prijs in ontvangst mag nemen. De Keniaanse krijgt de prijs 'voor haar bijdrage tot duurzame ontwikkeling, democratie en vrede'.

'Vrede op Aarde hangt af van onze bekwaamheid om onze leefomgeving veilig te stellen. Maathai (foto: afp) strijdt op de eerste rijen voor het promoten van een leefbare, sociale, economische en culturele ontwikkeling in Kenia en Afrika', luidt de motivatie van het Nobelprijscomité. 'Ze denkt globaal, maar ageert plaatselijk.'

Maathai is in haar land staatssecretaris voor milieu en natuurlijke rijkdommen. De biologe en professor was in 1977 ook de stichter van de Groene Gordelbeweging waarbij zij op bijna dertig jaar tijd arme vrouwen heeft gestimuleerd om dertig miljoen bomen te planten.

'We zijn er allemaal getuige van hoe ontbossing en het verdwijnen van wouden tot woestijnvorming in Afrika heeft geleid en vele andere gebieden ter wereld bedreigt', zegt het Nobelcomité. 'Bescherming van bossen tegen woestijnvorming is een vitale factor in de strijd om de leefomgeving van ons aller Aarde te versterken.'

De Keniaanse noemde haar prijs op de Noorse openbare omroep 'de grootste verassing in mijn leven'. Naar eigen zeggen kreeg ze de prijs omdat 'de ecologische zaak is een belangrijk aspect van vrede is. Want wanneer (natuurlijke) rijkdommen zeldzamer worden, vechten wij om ze ons toe te eigenen. Wij planten de granen van de vrede, nu en in de toekomst.'

Wangari Maathai kreeg internationale erkenning toen zij in de jaren tachtig inging tegen een door de autoritaire president Daniel Arap Moi gesteund plan om in de Keniaanse hoofdstad Nairobi een nationaal park te stichten. Zij deed geregeld een gooi naar een politiek ambt, maar slaagde slechts in 2002 nadat Moi aftrad en zijn Kanu-partij naar de oppositie werd gestuurd. Onder Moi werd ze een tijd opgesloten in de gevangenis.

In 1997 was Maathai presidentskandidaat in haar land. Maar haar partij trok haar kandidatuur zonder haar weten in op amper enkele dagen van de stembusgang. De ecologiste heeft al talrijke andere prestigieuze prijzen op haar schouw staan zoals de Right Livelihood Award die soms geldt als de alternatieve Nobelprijs.

Wangari Maathai ontvangt de prijs op 10 december, op de sterfdag van Alfred Nobel. De prijs is omgerekend 1,1 miljoen euro waard. Met de toekenning van de prijs voor Economie komt maandag een einde aan de jaarlijkse regen Nobelprijzen.

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Vrede naar de Iraanse mensenrechtenactiviste Shirin Ebadi.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud