Nog geen beslissing over stembusgang Oekraïne

Het Oekraïense Hooggerechtshof heeft nog geen besluit genomen omtrent de omstreden presidentsverkiezingen in Oekraïne. Oppositiekandidaat Viktor Joesjtsjenko diende klacht in tegen de uitslag van de verkiezingen. Het Hof onderzoekt de zaak maar een beslissing is niet meer voor vandaag.

Aanhangers van beide presidentskandidaten manifesteren voor het Oekraïense Hooggerechtshof in Kiev. Maandag startte het Hof een onderzoek naar de presidentsverkiezingen van vorige week zondag. Sindsdien verkeert het land in een diepe crisis. (foto: afp)

Het omstreden resultaat van de voorbije presidentsverkiezingen heeft Oekraïne in twee politieke kampen opgedeeld. De pro-Russische Viktor Janoekovitsj won de stembusgang officieel, maar de Westerse Viktor Joesjtsjenko betoogde dat er grootschalige fraude in het spel was. Hij diende officieel klacht in bij het Oekraïense Hooggerechtshof.

Dat startte maandagochtend met het onderzoeken van die klacht. Het Hooggerechtshof is het enige orgaan dat het resultaat van de verkiezingen van vorige week zondag kan annuleren indien het van mening is dat er fraude is gepleegd. In dat geval kan het Hof een nieuwe verkiezingsronde eisen.

Maar een beslissing is niet meer voor vandaag, zo liet een rechter weten. Wanneer de knoop wel wordt doorgehakt, kon hij niet zeggen.

Huidig president Koetsjma zou alvast gewonnen zijn voor het houden van nieuwe presidentsverkiezingen. Dat meldde het Russische persbureau Interfax maandagavond.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud