Nog geen nieuwe topman atoomagentschap

Huidig IAEA-topman el Baradei ©AFP

Bij de stemming voor de opvolger van de baas van het internationale atoomagentschap IAEA, Mohammed elBaradei, heeft geen van beide kandidaten de benodigde tweederdemeerderheid behaald. De Japanse diplomaat en wapendeskundige Yukiya Amano (61) kreeg wel de meeste stemmen in de gouverneursraad van de IAEA, maar greep bij alle drie stembeurten naast de instemming van de nodige 24 van de 35 raadsleden.

(belga) - Terwijl Amano zich vrijdag opnieuw ter beschikking stelt voor de stemming van de raad, is zijn rechtstreekse concurrent, de Zuid-Afrikaan Abdul Samad Minty (69), uit de race gestapt. Amano geldt sinds zijn nominatie in september 2008 als favoriet voor de job.

Indien hij ook vrijdag niet het benodigde quorum haalt, kunnen nieuwe kandidaten voor de opvolging van elBaradei benoemd worden. De ambtstermijn van de Egyptische Nobelprijswinnaar van de Vrede loopt in november ten einde.

Amano noch zijn eveneens als wapenexpert bekende Zuid-Afrikaanse collega konden na hun nominatie op veel steun van de 35 leden van de gouverneursraad rekenen. De afstandelijke Amano wordt algemeen wel beschouwd als dé expert op het vlak van nucleaire bewapening, maar straalt nauwelijks persoonlijkheid uit.

Minty van zijn kant zou na elBaradei de tweede Afrikaan achter elkaar zijn als baas van een van de belangrijkste VN-raden. Bovendien heeft Zuid-Afrika als koploper van de organisatie van niet-gebonden staten in de gouverneursraad steeds opnieuw de positie van Iran in het nucleair geschil gesteund.

Diplomatieke waarnemers houden het voor mogelijk dat Amano ook vrijdag naast de benodigde meerderheid grijpt. Daarmee kan de weg vrijgemaakt worden voor een prominente kandidaat uit bijvoorbeeld Latijns-Amerika. In Wenen circuleren onder anderen ook de namen van de Mexicaanse expresident Ernesto Zedillo en de uitvoerende secretaris van het Internationale Kernstopverdrag CTBTO, de Hongaar Tibor Toth.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud