Nog maar 52 kandidaten zeker van zetel

52 kandidaten waren zondagavond reeds zeker van hun zetel in het Franse parlement. Onder hen waren 50 kandidaten van rechts, tegen 2 voor links. Bruno Mégret van het extreem-rechtse MNR is uitgeschakeld.

Onder de verkozenen bevinden zich voormalig premier Edouard Balladur (UMP) verkozen in het 12e arrondissement in Parijs, en huidig minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy (UMP), gedeputeerde voor Hauts-de-Seine.

Met hem zijn tevens vijf andere ministers uit de regering Raffarin verkozen: de minister van Sociale Zaken François Fillon, de minister van Vervoer Gilles de Robien, minister van Landbouw Hervé Gaymard, minister voor Hoger Onderwijs en Wetenschappelijke Onderzoek François Loos, en staatsecretaris voor de zee Nicole Ameline.

Ook de extreem-conservatieve vertegenwoordiger van de Vendée, Philippe de Villiers, heeft zijn zitje binnen.

Opmerkelijk is de uitschakeling van Bruno Mégret in het kiesdistrict van Vitrolles. Hij moest de PS- en UMP-kandidaten voorlaten. Marine Le Pen, de dochter van, stoot in Lens in de Pas-de-Calais, wel door naar de tweede ronde maar zal het daar wellicht moeten afleggen tegen de PS-kandidaat.

Voormalig premier Alain Juppé zal tot de tweede ronde moeten wachten alvorens verkozen te worden in Bordeaux, Hij kreeg een score van 48,28 procent. In een ander district van de Gironde haalde de groene presidentskandidaat Noël Mamère 38,50 procent, amper vier procent meer dan de UDF-kandidaat.

PCF-voorzitter Robert Hue is ook nog niet zeker van zijn verkiezing in Argenteuil in Val-d'Oise (38,63%, amper 3 % meer dan de UMP-kandidaat). Veel hangt af wat de kiezers van het FN zullen doen in de tweede ronde.

Verlies dreigt ook voor de voorzitster van de Groenen, Dominique Voynet. Zij strandde in Dôle op een tweede plaats achter de UMP-kandidaat, net als de gewezen minister van Binnenlandse Zaken uit de regering Jospin, Jean-Pierre Chevènement (pôle républicain). Chevènement kreeg in zijn thuishaven Belfort dit maal ook concurrentie van een PS-kandidaat. De socialisten verwijten 'El Ché' dat hij Jospin niet steunde bij de presidenstverkiezingen.

Zijn partijgenoot, Eric Halphen, de onderzoeksrechter die ontslag nam omdat hij tegengewerkt werd in zijn onderzoek naar corrupte door president Jacques Chirac werd uitgeschakeld.

18337782

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud