Noodtoestand in Pattaya, Azië-top afgelast

Thaise soldaten werpen een barricade op voor de gebouwen waar de Azië-top moest plaatsvinden in Pattaya - Foto AFP ©AFP

De Thaise overheid heeft zaterdag "uit veiligheidsoverwegingen" de voor zaterdag en zondag geplande topontmoeting in Pattaya van de ASEAN, de Association of South-East Asian Nations, uitgesteld nadat duizenden anti-regeringsbetogers het conferentiegebouw in de toeristische badplaats 130 kilometer ten zuiden van Bangkok hadden bezet.

(belga) - De top zal nu vermoedelijk binnen twee maanden plaatsvinden. Als gevolg van de manifestaties en om de evacuatie van de regeringsfunctionarissen uit 16 landen veilig te laten verlopen, riep de Thaise premier Abhisit Vejjajiva de noodtoestand in Pattaya uit.

De deelnemers waren het allen eens om de top uit te stellen "om de veiligheid van de leiders" te verzekeren, aldus een woordvoerder van de regering in Bangkok.

Op de top van Pattaya zouden de leiders van de ASEAN, een regionale organisatie waarbij tien landen zijn aangesloten, aan tafel gaan zitten met hun belangrijkste partners van de regio Azië-Stille Oceaan (China, Japan, Zuid-Korea, India, Australië en Nieuw-Zeeland).

Honderden in het rood geklede demonstranten hadden het conferentiecentrum en enkele hotels al sinds de ochtend belaagd. 's Middags bestormden zij het perscentrum; de politie blonk uit door afwezigheid. Doelwit van de betogerswoede waren niet de buitenlandse gasten, maar de eigen regering.

De demonstranten zijn aanhangers van de in 2006 tot aftreden gedwongen premier Thaksin Shinawatra en willen dat huidig premier Abhisat aftreedt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud