Noodtoestand op luchthavens Bangkok

Thaise moslims op weg naar Mekka zijn gestrand op de internationale luchthaven Suvarnabhumi (Foto EPA) ©EPA

De door duizenden demonstranten zwaar onder druk geraakte Thaise regering heeft beslist de noodtoestand uit te roepen op de bezette luchthavens van Bangkok. De economische schade door de sluiting van de internationale luchthaven wordt intussen geraamd op 3 miljard dollar.

(belga) - Dat zei een minister donderdag volgens mediaberichten na de spoedvergadering van het kabinet in Chiang Mai, de tweede grootste stad van het land 600 kilometer ten noorden van Bangkok. De politie werd gelast de bepalingen uit te voeren.

Onder de uitzonderingstoestand zijn samenscholingen van meer dan vijf personen verboden. De twee luchthavens worden echter door duizenden aanhangers van de Volksalliantie voor Democratie (PAD) bezet. De demonstranten willen de regering ten val brengen.

In september werd al eens de noodtoestand uitgeroepen in Bangkok, waar PAD-aanhangers de regeringszetel bezet houden. Politie en leger weigerden toen de demonstranten op te pakken of uiteen te drijven.

Drie miljard dollar

De schade die is veroorzaakt door de sluiting van de internationale luchthaven van Bangkok, die sinds dinsdag wordt bezet door duizenden demonstranten, is opgelopen tot bijna drie miljard dollar. Dat is een voorlopige raming, die de Thaise regering na een spoedvergadering in Chiang Mai heeft bekendgemaakt.

"Het economische verlies door de sluiting van Suvarnabhumi bedraagt nu al 100 miljard baht (2,83 miljard dollar)", verklaarde de Thaise minister van Cultuur Woravat Auapinyakul. De regering heeft het leger inmiddels gevraagd in de kazernes te blijven.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud