'Noord-Korea heeft kernwapenarsenaal uitgebreid'

(tijd/belga) - Het kernwapenarsenaal van Noord-Korea is gegroeid sinds de VS dat land drie jaar geleden bestempelden als lid van de zogenaamde 'As van het Kwade'. Dat heeft Porter Goss (foto: EPA), de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA verklaard voor de Amerikaanse senaatscommissie voor de veiligheidsdiensten. Volgens de topfunctionarissen van de CIA en de FBI is het maar een 'kwestie van tijd' voor terroristen nucleaire wapens zullen gebruiken.

Goss verklaarde in zijn eerste publieke optreden als directeur van de CIA dat het nucleaire wapenprogramma van Noord-Korea verder staat dan de inlichtingendienst totnogtoe had aangenomen. In een rapport uit 2002 stelde de CIA dat Noord-Korea over genoeg plutonium beschikte om een of twee kernwapens te maken. 'Sindsdien is die hoeveelheid gestegen,' aldus Goss.

Volgens Goss blijft Noord-Korea ook raketten met een steeds grotere reikwijdte ontwikkelen en verkopen. De CIA neemt verder ook aan dat Noord-Korea ook chemische en biologische wapens ontwikkelt. 'Mogelijk beschikt het land al over dergelijke wapens,' aldus Goss.

De CIA-topman verklaarde verder dat het 'waarschijnlijk maar een kwestie van tijd is voor Al Qaeda of een andere terroristische groepering zal gebruik maken van chemische, biologische, radiologische of nucleaire wapens.' Goss is erg bezorgd over terrorisme en stelde dat in Irak islamitische terroristen worden opgeleid.

'Al-Qaeda is een geduldige, gedreven, vindingrijke, flexibele en gevaarlijke tegenstander,' stelde de CIA-directeur nog. 'Het vangen van Osama Bin Laden en zijn rechterhand Ayman Al Zawahiri is niet genoeg om de terroristische dreiging uit te schakelen. Al is Al Qaeda kwetsbaar en hebben wij en onze bondgenoten hem hard geraakt.'

Robert Mueller, directeur van de FBI zei dat terroristen in de VS de prioriteit van de FBI zijn. Mueller waarschuwde dat Al Qaeda, maar ook Hamas en Hezbollah 'theoretisch in staat zijn' om terroristische aanslagen op de VS te plegen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud