Advertentie
Advertentie

Noord-Korea is geen schurkenstaat meer

©AFP

Noord-Korea heeft zich volgens de Amerikaanse regering bereid verklaard tot een strikte controle van zijn kerninstallaties. Als tegenprestatie schrapt de VS het land van de lijst met schurkenstaten.

foto: Kim Jong Il, leider van Noord-Korea.

(belga) - Dat deelde de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Sean McCormack, zaterdag in Washington mee.

De mededeling volgde na een interne stemming met de deelnemers van het zeslandenoverleg over het Noord-Koreaans nucleair ontwapeningsprogramma, de VS, Noord-Korea, Zuid-Korea, China, Rusland en Japan.

Volgens McCormack kregen de Verenigde Staten in de door de Amerikaanse onderminister Christopher Hill bereikte overeenkomst "alles, wat we wilden". Bijgevolg zal Noord-Korea inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap IAEA toegang verlenen tot zijn installaties, het nemen van monsters en de inkijk in documenten en gesprekken met Noord-Koreaanse atoomexperten toelaten. Tegelijkertijd zal Noord-Korea de onderbroken werken aan de sluiting van zijn atoominstallaties voortzetten.

Donderdag nog had Noord-Korea het IAEA ervan op de hoogte gebracht dat er geen inspecteurs meer toegelaten zouden worden op de site van het atoomcentrum Yongbyon en een inwerkingstelling weer werd voorbereid. Noord-Korea had al aanzienlijke delen van zijn installaties in de marge van een in 2007 bij de zeslandengesprekken bereikte afspraken onbruikbaar gemaakt. Maar dan waren de nucleaire onderhandelingen echter weer vastgelopen wegens de omstreden controlekwestie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud