Advertentie

Noord-Korea reactiveert kernreactor

In Noord-Korea is woensdag een kernreactor gereactiveerd die plutonium zou produceren voor militaire doeleinden. Dat heeft het Zuid-Koreaanse agentschap Yonhap donderdag gemeld.

"De inspecteurs van het internationaal Atoomagentschap (AIEA) hebben bevestigd dat Noord-Korea vanaf 25 december brandstofstaven heeft aangebracht in de reactor", aldus het agenschap.

Noord-Korea kondigde reeds op 12 december aan zijn bevroren nucleair programma te reactiveren. Pyongyang reageerde daarmee op de beslissing van de Verenigde Staten om de olietoevoer naar Noord-Korea af te snijden. Daarmee beƫindigde Pyongyang het akkoord uit 1994 met de VS dat de nucleaire elektriciteitsproductie stopzet. Het reactiveren van de betwiste installaties is noodzakelijk voor de productie van elektriciteit, aldus Noord-Korea.

Volgens de VS werd het burgerlijk kernprogramma van Noord-Korea gebruikt voor het aanmaken van een atoombom met behulp van verrijkt uranium.

In 1994 aanvaardde Noord-Korea de bevriezing van die projecten in ruil voor de bouw van lichtwaterreactoren met steun van een westers consortium. Dit type reactoren kan geen materiaal voor de bouw van kernwapens produceren.

Verscheidene landen, onder meer Japan en Rusland, uitten reeds hun bezorgdheid over het Noord-Koreaanse initiatief.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud