Advertentie
Advertentie

Noord-Korea trekt zich mogelijk terug uit Non-Proliferatie Verdrag

(tijd- nieuwslijn) - Noord-Korea heeft laten verstaan dat het zich mogelijk zal terugtrekken uit het Non-Proliferatie Verdrag (NPT) tegen de verspreiding van kernwapens. Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt de Verenigde Staten ervan verantwoordelijk te zijn voor het falen van het akkoord uit 1994, waarin Pyongyang aanvaardde zijn kernwapenprogramma te bevriezen en het NPT te respecteren. Intussen hebben de Verenigde Staten laten weten dat ze geen preventieve aanval op Noord-korea van plan zijn.

In maart 1993 had Noord-Korea al verklaard zich uit het NPT terug te trekken. Dat ontlokte een crisis die Noord-Korea aan de rand van een nieuwe oorlog bracht. Drie maanden later zorgde de start van de onderhandelingen met de Verenigde Staten voor een vreedzame oplossing. Het jaar daarop werd het akkoord ondertekend.

Het akkoord uit 1994 gaf Noord-Korea een speciaal statuut dat tot gevolg had dat Pyongyang zijn terugtrekking uit het NPT opschortte gedurende de tijd dat een westers consortium in nieuwe kerncentrales voorzag. Het nucleair programma van Noord-Korea werd bevroren.

"De Verenigde Staten hebben het akkoord uit 1994 niet nageleefd en hebben ons speciaal statuut in gevaar gebracht", klink het nu bij Buitenlandse Zaken in Noord-Korea. Noord-Korea zegt de "chantage" van de Amerikanen over de kernwapenkwestie af te keuren en beschuldigt Washington ervan het land "met nucleaire wapens te willen vernietigen".

Toch roept Noord-Korea de VS ook op om onmiddellijk onderhandelingen te starten en een uitweg te zoeken voor de huidige crisis. "Anders rest ons geen andere optie dan middelen tot zelfverdediging te zoeken als antwoord op de dreiging. De waardigheid van onze natie en haar recht om te bestaan" luidt het.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei zondag dat de Verenigde Staten bereid zijn maanden te wachten om te zien of Pyongyang met diplomatieke middelen overtuigd kan worden op te houden met de ontwikkeling van kernwapens. "Wij zijn niet van plan een preventieve aanval uit te voeren", zei hij. "Wij gaan niet proberen een crisisatmosfeer te scheppen door Noord-Korea te bedreigen", aldus Powell in het NBC-televisieprogramma 'Meet the Press'. Volgens de bewindsman is de affaire rond de nucleaire ontwikkelingen in Noord-Korea "geen crisis maar een zaak van grote zorg".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud