Advertentie

Noord-Korea voert nucleaire test uit

President Kim Jong-Il van Noord-Korea (afp) ©AFP

Noord-Korea heeft maandag 'met succes' een nieuwe ondergrondse nucleaire test gehouden. Dit meldt het officiële persagentschap van het regime. Noord-Korea had er verschillende keren mee gedreigd om een nieuwe test uit te voeren als reactie op een veroordeling van de VN.

(belga/tijd) - De ondergrondse atoomproef veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 4,7 op de schaal van Richter. Die aardbeving werd onder meer opgemerkt door het Amerikaanse Instituut voor Geologische Studies (USGS). De beving deed zich voor om 9.45 uur lokale tijd op zo'n 375 kilometer van Pyongyang en op slechts 10 kilometer diepte, aldus dezelfde bron.

De nucleaire test was eerst gemeld door het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap. In Zuid-Korea riep president Lee Myung-Bak een crisisvergadering bijeen. Volgens Yonhap vond de atoomproef plaat iin Kilju, een stad in het noorden van Noord-Korea.

Noord-Korea voerde in oktober 2006 al een nucleaire test uit. Het communistische land werd onlangs bestraft door de VN-Veiligheidsraad wegens het afschieten van een raket en dreigde er daarna verschillende keren mee om een nieuwe nucleaire test uit te voeren en om andere 'verdedigingsmaatregelen' te nemen als de VN zich niet verontschuldigde.

Het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap berichtte intussen dat zijn buurland ook één korteafstandsraket heeft afgevuurde. Dat is nog niet bevestigd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud