Noord-Korea vraagt opheffing VN-sancties

Noord-Korea heeft maandag meegedeeld dat het het afzien van zijn militair kernprogramma koppelt aan de opheffing van de sancties die de VN-Veiligheidsraad oplegde na zijn eerste kernproef. Dat heeft een bron die deelneemt aan de zes-landen-onderhandelingen gezegd aan het Franse persbureau AFP.

(belga) "De Noord-Koreanen hebben benadrukt dat onderhandelingen over de toepassing van het akkoord van september 2005 slechts mogelijk zijn als eerst de Amerikaanse financiële sancties en de VN-sancties opgeheven worden", aldus deze bron, na de hervatting van de onderhandelingen in Peking over het Noord-Koreaanse kernprogramma.

De Verenigde Naties hebben economische en handelssancties tegen Noord-Korea uitgevaardigd na de ontploffing van zijn eerste atoombom op 9 oktober jl.

Tot nog toe had het regime van Kim Jong-il de opheffing gevraagd van de Amerikaanse sancties, maar nog niet de opheffing van de op 14 oktober door de Veiligheidsraad gestemde sancties als voorwaarde gesteld voor het afzien van zijn militair kernprogramma.

In september 2005 ondertekenden de zes landen een gemeenschappelijke verklaring waarin Washington erkent dat Noord-Korea recht heeft op kerntechnologie voor civiele toepassingen. In ruil verbond Noord-Korea er zich toe zijn militair kernprogramma op te geven en toe te treden tot het niet-proliferatieverdrag dat het in januari 2003 verliet. De discussies werden de volgende maand opgeschort, omdat Pyongyang de besprekingen boycotte uit protest tegen de Amerikaanse financiële sancties.

Maandag zijn in Peking de onderhandelingen tussen zes landen hervat, met de bedoeling Noord-Korea te doen afzien van zijn nucleaire ambities. Aan de gesprekken wordt deelgenomen door China, de twee Korea's, Japan, Rusland en de Verenigde Staten.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud