Advertentie
Advertentie

Noord-Korea wil opnieuw praten over atoomprogramma

(belga) - Noord-Korea heeft principieel ingestemd met een nieuwe ronde van besprekingen tussen de zes landen over zijn omstreden atoomprogramma. Dat meldt de Chinese staatstelevisie.

De mededeling kwam er naar aanleiding van een bezoek van de Chinese parlementsvoorzitter Wu Bangguo aan Pyongyang.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il praatte met de officieel tweede man van de Chinese communistische partij over het atoomprogramma van Noord-Korea. "Beide zijden kwamen in principe overeen het proces van het zespartijenoverleg voort te zetten", aldus de Chinese staatstelevisie.

China was in augustus gastland voor besprekingen met de beide Korea's, Japan, de Verenigde Staten en Rusland. Maar dit leverde niets op. Eerder was er een driepartijenoverleg tussen Noord-Korea, de VS en China. Sinds augustus heeft Noord-Korea warm en koud geblazen omtrent een nieuwe ronde van discussies, waaruit het ook Japan wou weren.

De crisis rond het Noord-Koreaanse atoomprogramma brak in oktober 2002 uit, toen Washington onthulde dat Pyongyang dat programma had heropgestart en daarmee een bilateraal verdrag uit 1994 had geschonden. Daarop trok Noord-Korea zich terug uit het verdrag dat de proliferatie van kernwapens wil tegengaan en gaf het land toe dat het een atoombom wou hebben.

Pyongyang heeft overigens verse economische steun van Peking gekregen, meldde het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA. China blijft de trouwste bondgenoot van de stalinistische staat.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud