Noord-Korea zet atoomakkoord op losse schroeven

(tijd) - Noord-Korea zal zijn nucleaire wapens alleen ontmantelen als het een lichtwaterreactor krijgt om elektriciteit te produceren. Met deze verrassend nieuwe eis komt het land terug op het atoomakkoord dat gisteren op het zeslandenoverleg in Peking werd bereikt. De VS en Japan wijzen de nieuwe voorwaarde af.

De Amerikaanse toponderhandelaar, Christopher Hill, reageerde gisteren voorzichtig positief op het akkoord van Peking over de stopzetting van het Noord-Koreaanse kernprogramma. (foto: afp)

Maandag verklaarde Noord-Korea zich op het zeslandenoverleg in Peking nog akkoord om zijn nucleaire activiteiten stop te zetten en zich aan te sluiten bij het non-proliferatieverdrag.

Over het gebruik van een lichtwaterreactor werd een princiepsakkoord bereikt. De details zouden op het volgende overleg - begin november - worden besproken. VS-onderhandelaar Christopher Hill liet na het overleg onmiddellijk weten dat van de bouw van een lichtwaterreactor enkel sprake kan zijn als 'Noord-Korea zijn atoomwapenprogramma heeft opgedoekt'.

Een dag later verklaart Noord-Korea in een persmededeling dat de VS niet van een ontmanteling van het atoomprogramma en de atoomwapens moeten dromen vooraleer ze lichte waterreactoren hebben geleverd.

De nieuwe eis zet het akkoord van Peking op losse schroeven. Japan en de VS reageren erg afwijzend op de nieuwe eis.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud