Advertentie

Noord-Korea zet raketproeven onverminderd voort

Noord-Korea heeft donderdag bevestigd dat het testen met raketten heeft gedaan. Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het in een mededeling over 'wettige zelfverdediging', meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

(belga) 'De geslaagde lancering van de raketten maakt deel uit van onze normale militaire oefeningen die als doel hebben onze mogelijkheden tot wettige zelfverdediging te versterken', zo citeert Yonhap de mededeling die door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA is verspreid.

De mededeling is de eerste bevestiging van de zeven testlanceringen die het stalinistische bewind dinsdag en woensdag heeft uitgevoerd. Volgens KCNA waren de proeven ook succesvol.

Noord-Korea zal de testen ondanks de internationale protesten voortzetten, ondanks het wereldwijde scherpe protest.

Het ministerie van buitenlandse zaken dreigde met tegenmaatregelen als iemand zou proberen Noord-Korea het recht op raketproeven zou ontzeggen of er druk op uit te oefenen.

Eén van de uitgeteste tuigen was de Taepodong-2, een langeafstandsraket die de westelijke kust van de VS en Alaska zou kunnen treffen. Maar die test zou volgens de VS en Zuid-Korea mislukt zijn.

Volgens Zuid-Koreaanse berichten heeft het Noord-Koreaanse leger al drie of vier nieuwe raketten voor de korte of middellange afstand klaargemaakt voor lancering.

Japan heeft woensdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een ontwerpresolutie ingediend waarin de lanceringen worden bestempeld als een 'bedreiging van de internationale vrede en de veiligheid' en waarin met sancties wordt gedreigd. Intussen zal het zijn programma voor een raketafweersysteem, dat het samen met de VS ontwikkelt, versnellen. Japan wil tegen maart 2007 Patriot Avanced Capability-3 (PAC-3) raketten plaatsen. Die worden vanop de grond afgevuurd en moeten aankomende raketten uitschakelen. Ook wil Tokio tegen maart 2008 op zee Standard Missile-3 (SM-3) interceptors ontplooien. De twee raketsoorten vormen de steunpilaar van het raketschild dat Japan wil hebben.

De Noord-Koreaanse ambassadeur Han Song Ryol zei in New York tegen de Japanse tv-zender TBS: 'Wanneer er sancties komen, zal dit tot omvattende tegenmaatregelen leiden'.

Binnen de VN is er alvast onenigheid over sancties, aldus de BBC. Zuid-Korea zou huiverig staan ten opzichte van een blijvende confrontatie met de noordelijke buur. China en Rusland zijn tegen strafmaatregelen.

De V-Raad gaat zich donderdag verder buigen over de kwestie

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud