'Noordelijk halfrond kent warmste klimaat in ruim 1.000 jaar'

(tijd) - De noordelijke helft van de Aarde kent momenteel het warmste klimaat in meer dan 1.200 jaar. Dat besluiten researchers van de Britse East Anglia-universiteit op basis van wereldwijde temperatuurmetingen.

Timothy Osborn en Keith Briffa van de University of East Anglia gingen na op welke manier het klimaat in het noordelijk halfrond evolueerde sinds het jaar 800. Ze baseerden zich daarvoor onder meer op officiële temperatuurmetingen sinds 1856, onderzoek van fossielen en planten. Op zoek naar aanwijzingen voor klimaatsveranderingen, bestudeerden de wetenschappers ook dagboeken uit België en Nederland.

De studie, die werd gepubliceerd door het tijdschrift Science, leert dat het klimaat op het noordelijk halfrond nog nooit zo warm is geweest. In het verleden zijn er wel al periodes met abnormaal hoge of lage temperaturen geweest - zoals de 'Middeleeuwse zomer' tussen 890 en 1170 of de 'Kleine Ijstijd' van 1580 tot 1850 - maar nog nooit was de klimaatverandering zo hevig. 'Dat we ons in een wijdverspreide warmtefase bevinden, valt af te lezen uit zowat alle metingen,' zegt Osborn aan de BBC.

Foto: Bloomberg

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud