Advertentie

Noorwegen komt met reddingsplan voor banken

De Noorse premier Jens Stoltenberg (Foto Reuters) ©REUTERS

Noorwegen heeft beslist 100 miljard Noorse kronen (11,4 miljard euro) in een reddingsplan voor de banken te pompen. Het kapitaal moet de banken weer de ruimte geven om kredieten te verstrekken.

(tijd) - De Noorse overheid stelde zondag een reddingsplan voor de banksector voor. Er worden twee staatsfondsen opgericht, elk goed voor 50 miljard Noorse kronen. Een fonds moet dienen om het kapitaal van de banken op te krikken en het andere om te investeren in bedrijfsobligaties. De Noorse banken lijden onder de financiële crisis en hebben overheidssteun nodig.

De Noorse premier Jens Stoltenberg wees er op dat het geld vooral moet dienen om de gezinnen terug vertrouwen te geven in de banken. Hij hoopt dat banken nu weer voldoende kredieten gaan toekennen, wat de economie moet aanzwengelen.

De banken die een beroep doen op de overheidssteun zullen de bonussen van hun managers moeten bevriezen tot einde 2010. Ook mogelijke beperkingen op het uitkeren van dividend zijn mogelijk.

Analisten gaan ervan uit dat de beurskoerzen van de financiële aandelen positief zullen reageren op de overheidsbeslissing.

SaS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud