Noorwegen sluit ambassade in Letland 'uit veiligheidsoverwegingen'

(belga) - Noorwegen heeft zijn ambassade in Riga, de hoofdstad van Letland, uit veiligheidsoverwegingen gesloten. Dat meldt de Noorse minister van Buitenlandse zaken maandag. In Noorwegen geldt een verhoogde waakzaamheid sinds begin oktober een geluidsband opdook waarop de nummer twee van het terreurnetwerk Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, meerdere landen bedreigt, onder meer de Scandinavische.

'We hebben deze beslissing genomen op basis van informatie die ons ter beschikking is gesteld en van die aard is dat wij verkiezen de ambassade te sluiten', aldus Karsten Klepsvik, woordvoerder van het ministerie. Klepsvik wou geen details kwijt over de aard van de dreiging of de herkomst van de informatie.

Noorwegen, een NAVO-lidstaat, was gekant tegen de oorlog in Irak en nam dus ook niet deel aan de militaire interventie, maar stuurde later wel troepen om te helpen met de stabilisatie en heropbouw van het land. Het trok de militairen eind juni terug.

Vrijdag kondigde de Letse politie al aan dat de veiligheidsmaatregelen rondom publieke en buitenlandse representatieve gebouwen verscherpt werden na meldingen van terroristische dreigingen, afkomstig van de Verenigde Staten, Noorwegen en Estland.

De VS waarschuwden hun landgenoten die in Scandinaviƫ of het gebied rond de Baltische Zee reizen voor aanslagen in plaatsen waar veel volk bijeen komt. Noorwegen zegt dat het zijn ambassade heeft gesloten op basis van andere informatie dan die van de Amerikanen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud