Obama: 'Afghanistan is gevaarlijker geworden'

Foto EPA ©EPA

Met de toename van het geweld de laatste twee jaar is de toestand in Afghanistan meer en meer 'gevaarlijk' geworden, zo heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag gezegd bij de voorstelling van zijn nieuwe strategie voor dat land.

(belga) - Hij heeft daarbij bijkomende economische en militaire middelen aangekondigd.

'Het jaar 2008 was het meest sombere voor de geallieerde troepen in Afghanistan sinds 2001', zei het nieuwe Amerikaanse staatshoofd. Intussen is Pakistan meer en meer een veilig toevluchtsoord voor de taliban en al-Qaida geworden. Daar moet een einde aan komen, die regio mag niet verder de gevaarlijkste ter wereld blijven.

'We hebben een duidelijk en gericht doel: het ontmantelen en verslaan van al-Qaida in Pakistan en Afghanistan, en hen ervan weerhouden in de toekomst naar hun land terug te keren', zo vatte Obama de kern van de nieuwe Amerikaanse strategie in Afghanistan samen. Al-Qaida vormt 'een gevaar voor de VS en de wereld'.

De VS en hun bondgenoten willen Afghanistan 'niet de toekomst dicteren'. Wel willen ze ervoor zorgen dat de islamitische taliban niet opnieuw de controle over dat land verwerven en terroristen een veilige thuishaven bieden, aldus Obama. Indien de regering weer in handen van de taliban komt, zal Afghanistan opnieuw 'een basis voor terroristen worden, die zoveel mogelijk van onze mensen willen doden'.

De president kondigde Amerikaanse troepenversterkingen en meer civiele plus economische hulp voor Afghanistan aan. Ook dient de corruptie in dat land beter bestreden.

Obama maakte duidelijk dat de strijd ook binnen Pakistan zal worden gevoerd. De VS hebben periodiek reeds grensaanvallen gelanceerd tegen veronderstelde terroristische (schuil)plaatsen. De toekomst van Afghanistan is 'onlosmakelijk verbonden' met de toekomst van Pakistan. "Meerdere inschattingen van de inlichtingendiensten hebben ervoor gewaarschuwd dat al-Qaida actief aanvallen op de VS plant vanuit zijn veilige toevluchtsoorden in Pakistan", zei de Amerikaanse president.

Hij kondigde de oprichting van een nieuwe contactgroep voor Afghanistan en Pakistan aan, met daarin landen uit de regio met inbegrip van Iran en India. Obama wil daarmee de Afghaanse kwestie vanuit een regionale hoek benaderen. 'Geen enkele van die landen heeft voordeel bij een basis voor de terroristen van al-Qaida of een regio die in chaos verzinkt. Allen hebben belang bij het vooruitzicht van een duurzame vrede, veiligheid en ontwikkeling.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud