Advertentie

Obama benoemt bestrijders broeikaseffect

De toekomstige president van de Verenigde Staten, Barack Obama, heeft zaterdag zijn wetenschappelijke topadviseurs benoemd. Het zijn verbeten bestrijders van het broeikaseffect.

(belga) - Experten spraken van een duidelijke breuk met de politiek van de afscheidnemende president George W. Bush, wiens ambtsperiode grotendeels werd overschaduwd door passiviteit in de aanpak van de klimaatsverandering. Obama zegt met een duidelijke veeg uit de pan aan het adres van de regering Bush, dat hij wil garanderen dat feiten niet uit politieke of ideologische overwegingen 'verdraaid of vergoelijkt' worden.

De toekomstige president benoemde Harvard-fysicus John Holden tot directeur van de politieke afdeling voor wetenschappen en technologie van het Witte Huis. Met Nobelprijswinnaar Harold Varmus en technologieprofessor Eric Lander zal hij tegelijkertijd de wetenschappelijke raad van Obama leiden. Zeebiologe Jane Lubchenko werd door Obama gekozen als baas van het National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een dienst die een groot deel van het klimaatonderzoek in de Verenigde Staten verricht.

Holden en Lubchenko beginnen overtuigd aan regeringsmaatregelen tegen de klimaatsverandering. Varmus geldt als een autoriteit op het vlak van de gezondheid en heeft de Nobelprijs voor kankeronderzoek gekregen. Lander is een topdeskundige op het vlak van genetisch onderzoek.

Obama benadrukte in zijn wekelijkse radiotoespraak van zaterdag het belang van vrije open wetenschappen. 'Men moet luisteren naar wat onze wetenschappers te zeggen hebben -zelfs wanneer dat pijnlijk is - vooral als dat pijnlijk is', zei Obama. Het gaat erom een beter en waarheidsgetrouw beeld van de wereld te verkrijgen. "Dat zal mijn doel als president van de Verenigde Staten zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud