Advertentie

Obama blaast militaire rechtbanken nieuw leven in

©REUTERS

De Amerikaanse Democratische president Barack Obama zal de omstreden miltaire rechtbanken voor gedetineerden op Guantanamo nieuw leven inblazen, met meer rechten voor de beklaagden, zo heeft de nieuwszender CNN donderdagavond (plaatselijke tijd) op gezag van drie regeringsambtenaren gemeld.

(belga) - Drie dagen nadat hij zijn intrek in het Witte Huis had genomen, hief Obama de militaire rechtbanken op die in Guantanamo vastgehouden terreurverdachten moeten berechten en die door de Republikeinse regering Bush in het leven waren geroepen.

Maar volgens CNN zal Obama vandaag/vrijdag die rechtbanken weer in het leven roepen. Regeringsbronnen vertelden de nieuwszender dat de verdachten in het 'opgewaardeerde' systeem meer rechten zullen krijgen. Dit is consistent met hetgeen Obama in 2006 als senator voor ijverde, zo kreeg CNN te horen.

Zo zouden bekentenissen die na marteling worden afgelegd niet meer als bewijsmateriaal mogen dienen. Bewijzen die op 'horen zeggen' berusten mogen enkel onder strenger voorwaarden gebruikt worden. Aangeklaagden krijgen een grotere vrijheid bij de keuze van hun advocaat.

Mensenrechtengroeperingen zoals de burgerrechtenbeweging ACLU hebben zich reeds geroerd omtrent de beslissing, die ook de spanningen met de linkervleugel binnen de Democratische Partij weer kan doen oplaaien.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud