Obama claimt meerderheid kiesmannen

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft na de voorverkiezingen in Oregon en Kentucky een meerderheid van het totaal aantal verkozen kiesmannen achter zijn naam staan. Daardoor is hij zo goed als verzekerd van de nominatie. Obama won in Oregon, Hillary Clinton in Kentucky.

Van onze correspondent in New York


(tijd) - De Obama-campagne heeft vorige nacht naar eigen zeggen een belangrijke mijlpaal bereikt. Ruim vier maanden nadat de voorverkiezingen in Iowa van start gingen, verwierf Obama gisteren eindelijk een meerderheid van het totaal aantal 'pledged' of verkozen kiesmannen. Deze kiesmannen worden toegewezen volgens de behaalde stemmenpercentages van de kandidaten in elk van de staten.

Omdat ze de wil van het volk vertegenwoordigen, is het aantal behaalde pledged kiesmannen een cruciaal element voor de nominatie van een kandidaat. Volgens het persbureau Associated Press beschikt Obama nu over 1.642 of 50,5 procent van de pledged kiesmannen.

Toch beschikt Obama nog niet over een absolute meerderheid van het totaal aantal kiesmannen, omdat er ook nog een groep superkiesmannen zijn. Die Democratische partijbonzen hebben stemrecht vanwege hun functie. Goed 200 van de 796 superkiesmannen hebben nog geen voorkeur uitgesproken, maar de verwachting is dat het merendeel van de onbesliste superkiesmannen de kandidaat met het grootst aantal pledged kiesmannen zal steunen. Dat betekent dat Obama virtueel zegezeker is. Inclusief superkiesmannen heeft Obama nu 1.949 kiesmannen, tegenover 1.769 voor Clinton. Het doel is 2.026.

Obama behaalde gisteren zoals verwacht de overwinning in de westelijke staat Oregon. De zwarte senator won er 58 procent van de stemmen, tegenover 42 procent voor Hillary Clinton. Oregon is een progressieve staat met veel hoger opgeleide kiezers, een groep waarbij Obama goed scoort.

Kentucky


Clinton haalde dan weer een overtuigende zege in Kentucky, waar ze 65 procent van de stemmen behaalde. De gewezen First Lady presteerde sterk bij blanke arbeiders, een kiezersgroep die haar ook al in Ohio, Pennsylvania en West Virginia aan comfortabele overwinningen hielp. Obama ontving in Kentucky slechts een vijfde van de stemmen van blanken zonder hogere opleiding. Met het oog op de algemene verkiezingen in het najaar moet Obama zijn populariteit bij de belangrijke kiezersgroep van blanke arbeiders zien op te krikken.

Tijdens een toespraak in Iowa - niet toevallig de staat waar Obama zijn eerste, verrassende zege van de voorverkiezingen boekte - weigerde de senator uit Illinois de overwinning in de voorverkiezingen op te eisen. Obama had zelfs lovende woorden over voor Clinton, die volgens hem 'mythes heeft verbrijzeld en barrières heeft doorbroken'. Obama hoopt op die manier de supporters van Clinton voor zich te winnen en de partij te herenigen na een bijwijlen agressieve campagne. Obama gebruikte echter het grootste deel van zijn toespraak om de Republikeinse presidentskandidaat John McCain op de korrel te nemen, een indicatie dat de zwarte senator steeds meer met de algemene verkiezingen bezig is.

Clinton belooft alvast verder te doen tot de laatste verkiezingen op 3 juni in Montana en South Dakota. Op 1 juni trekken de inwoners van Puerto Rico nog naar de stembus.

Kris van Hamme

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud