Advertentie

Obama profiteert van hoge opkomst vroege stemmers

©AFP

Democraten, zwarte Amerikanen en nieuwe stemgerechtigden komen massaal vervroegd stemmen; een duw in de rug van presidentskandidaat Barack Obama. 'De cijfers zien er goed uit voor Obama', zegt een politiek analist. 'De buit is echter nog niet binnen.'

(tijd) - De Democratische senator Barack Obama neemt de leiding in zes van de acht staten die gegevens openbaar maken over de vervroegde verkiezingen. In North-Carolina en Louisiana, waar de Republikeinen vier jaar geleden nog de overwinning behaalden, leidt Obama voorlopig met een verhouding van 2 tegen 1 tegenover John McCain. Ook in Ohio en New Mexico, twee zogenaamde 'swing states', houden de Democraten voorlopig het voordeel.

In 32 van de 50 Amerikaanse staten kan de kiezer vervroegd gaan stemmen zonder hiervoor een speciale reden op te geven. In de andere staten moet men aantonen verhinderd te zijn op de dag dat de eigenlijke stemming valt, op 4 november.

De zwarte senator dankt zijn voorsprong in de vroege stemming aan de recordopkomst van zwarte stemmers en jonge, niet eerder geregistreerde kiezers. Van de zwarte Amerikanen die reeds kwamen stemmen, steunt meer dan 90 procent Obama. Volgens analisten zal 65 tot 70 procent van de Afro-Amerikaanse stemgerechtigde bevolking zijn stem uitbrengen, tegenover 56 procent vier jaar geleden.

Buit nog niet binnen 

'Het ziet er voorlopig zeer goed uit voor Obama', zegt een politiek analist, gespecialiseerd in kiezersopkomst, aan persagentschap Bloomberg. 'Het is echter nog niet duidelijk of dit een tijdelijke 'boom' is die drijft op enthousiasme, of het begin van een schitterende reeks.' Volgens sommige experten zal het verschil nog verkleinen op 4 november.

Obama plukt voorlopig de vruchten van zijn campagnestrategie, die in grote mate aandacht besteedt aan de vroege stemmers. Onder andere in Florida organiseerde de 47-jarige Democratische senator bijeenkomsten, waarbij de  aanwezige mensen werden aangespoord om na afloop ineens te gaan stemmen. De Democraten schakelden onder andere oscarwinnar Cuba Gooding Jr. in om de mensen naar het stemhok te leiden. De campagne van de 72-jarige McCain is veel minder gericht op de vroege stemmer. Of dit nefast is, zal pas blijken op 4 november.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud