Advertentie

Obama stelt economisch team voor

Timothy Geithner, Christina Romer, Barack Obama en Lawrence Summers - Foto AFP

De toekomstige Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag Timothy Geithner officieel voorgesteld als nieuwe minister van Financiën. Ook de benoeming van Lawrence Summers als hoofd van de National Economic Council, het belangrijkste economische adviesorgaan van het Witte Huis, werd bevestigd.

(tijd) - De Newyorkse topbankier Timothy Geithner zal Henry Paulson opvolgen als minister van Financiën in het team van president Barack Obama. Zijn benoeming lekte vrijdag al uit en zorgde in het laatste halfuur voor een rally op Wall Street.

Geithner is de huidige voorzitter van de Fed in New York. Hij kent de kneepjes van de financiële markten door en door kent, als nummer twee van de Federal Reserve. Hij was ook een nauwe medewerker van de ministers van Financiën onder Bill Clinton, Robert Rubin en Lawrence Summers. Die laatste komt dan weer aan het hoofd van het belangrijkste economische adviesorgaan van het Witte Huis. 

Atypisch

Geithner is een atypisch topbankier, en niet alleen vanwege zijn jeugdig voorkomen. Geithner waarschuwde jaren geleden al voor de ongecontroleerde groei van kredietderivaten. Hij weigerde categoriek een overname van Lehman Brothers te ondersteunen, waardoor een faillissement onvermijdelijk werd.

Visie en expertise

'De verkozen vice-president Joe Biden en ik hebben een economisch team samengesteld met de visie en de expertise om onze economie te stabiliseren, jobs te creëren en Amerika weer op het spoor te krijgen', aldus Obama maandag op een persconferentie.

'Ook al staan we voor grote economische uitdagingen, we weten ook dat we een unieke kans krijgen. Maar dan moeten we snel en doeltreffend optreden. Dat is de missie van ons economisch team', aldus Obama.

De verkozen president benoemde ook Christina Romer als Council of Economic Advisers Chair.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud