Obama waarschuwt voor aanslepende recessie

Foto AFP

Barack Obama, de volgende president van de VS, waarschuwt voor een aanslepende recessie als hij zijn herstelplan niet snel kan uitvoeren. Maar de desastreuze begrotingsprognoses dreigen het verzet tegen Obama’s plannen aan te wakkeren.

(tijd) - Voor een volle zaal verdedigde Barack Obama gisteren zijn plannen om zowat 800 miljard dollar te pompen in het economisch herstel. ‘We zijn dit jaar begonnen met een nooit geziene crisis, die de voorbije weken alleen is geëscaleerd’, zei hij. ‘Ik geloof dat het niet te laat is om van koers te veranderen.’

Obama, die op 20 januari de eed aflegt als president, wil snel in actie schieten. ‘Elke dag dat we wachten, of elkaar de schuld  geven of aarzelen, verliezen steeds meer Amerikanen hun werk ’, zei hij. ‘Meer gezinnen spelen hun spaargeld kwijt.’ Obama waarschuwde dat de werkloosheid snel boven de 10 procent kan stijgen.

Obama wil voor de komende twee jaar 800 miljard dollar vrijmaken om de economische groei op te krikken en de werkgelegenheid te redden. Gezinnen uit de middenklasse kan rekenen op een belastingsverlaging van 1.000 dollar. En Obama mikt ook op investeringen in infrastructuur. Hij belooft ook financiële steun aan noodlijden Amerikaanse staten.

Obama vreest dat de jongste begrotingscijfers het verzet tegen zijn herstelplan zullen aanwakkeren. Volgens het begrotingsbureau van het parlement stijgt het begrotingstekort dit jaar tot 1.200 miljard dollar, of 8,3 procent van het bruto binnenlands product. Dat is het hoogste cijfer sinds 1945. Die prognose houdt geen rekening met de 800 miljard dollar voor het herstelplan, te verdelen over twee begrotingsjaren. Als Obama zijn slag thuishaalt, stijgt het tekort tot 1.600 miljard dollar. 

EZ

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud