Obama ziet 'vooruitgang' in economie

©Reuters

Barack Obama zei tijdens zijn tweede prime-time persconferentie als Amerikaanse president 'tekenen van vooruitgang' te zien in de economie. Hij verdedigde voluit zijn voorgestelde begroting, die bij beide partijen in het Congres op weerstand botst. 'Deze begroting is onafscheidelijk van het economisch herstel', stelde Obama.

Van onze correspondent in New York

Via een persconferentie die bijna een uur duurde, probeerde Obama vorige nacht het publieke debat opnieuw te focussen op zijn economische herstelplannen en zijn begrotingsvoorstel. De ophef over de bonussen van verzekeraar AIG overschaduwde vorige week al het andere nieuws en dreigt de publieke steun voor de redding van de banksector te ondermijnen.

Het grootste deel van de persconferentie - die om 20u lokale tijd in het Witte Huis plaatsvond en op alle grote televisiezender werd uitgezonden - ging over binnenlandse onderwerpen, en vooral de economische en financiële crisis. Irak en Afghanistan werden geen enkele keer vermeld. Er waren wel nog vragen over Israël, Mexico en China.

De AIG-bonussen doken ook nu weer op. In zijn korte inleidende toespraak herhaalde Obama 'kwaad' te zijn over de 165 miljoen dollar aan bonussen die de genationaliseerde verzekeraar aan medewerkers uitkeerde. Hij zei dat managers moeten leren dat 'zichzelf verrijken op de rug van de belastingbetaler onvergeeflijk' is. Maar hij voegde er tegelijk aan toe dat 'de rest van ons het zich niet kan permitteren om elke investeerder en ondernemer te demoniseren die winst probeert te maken'.

Obama - die sober sprak en soms een beetje technisch werd - reageerde eenmaal geprikkeld. Op de vraag waarom de regering enkele dagen wachtte met haar 'woedende' reactie op de AIG-bonussen -  terwijl de New Yorkse openbare aanklager, Andrew Cuomo, intussen het initiatief had genomen - antwoordde Obama bits dat 'ik graag weet waarover ik praat alvorens ik mijn mond opendoe'.

De president kreeg verschillende vragen over zijn voorgestelde begroting van 3,6 biljoen dollar, die deze week in het Congres wordt besproken. Die begroting zorgt voor de nodige scepsis bij Congresleden. De Republikeinse leider in het Huis, John Boehner, noemde het begrotingsvoorstel gisteren 'de meest onverantwoorde wetgeving' die hij in zijn loopbaan al had gezien. De Republikeinen maken zich vooral druk om het hoge prijskaartje.

Ook Democraten hebben vragen bij delen van het voorstel, zoals Obama's geplande belastingvermindering voor de middenklasse. Obama antwoordde vaag op de vraag of die belastingvermindering in de begroting moet blijven. Hij noemde wel vier prioriteiten die hij in de begroting wil terugvinden:

  • een hervorming van de gezondheidszorg,
  • investeringen in alternatieve energie,
  • onderwijs,
  • en een vermindering van het begrotingstekort.

Obama suggereerde dat zijn begrotingsvoorstel onlosmakelijk verbonden is met het economisch herstel van de VS.

De president klonk ook hoopvol over de economie. 'We beginnen tekenen van vooruitgang te zien', zei Obama. Hij had het over 'een hernieuwd vertrouwen dat een betere dag zal komen'. Al waarschuwde hij dat er 'geen snelle oplossingen zijn'.    

KvH

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud