Oegandezen kiezen nieuwe president

(belga) - Ruim 10,4 miljoen Oegandezen kiezen donderdag een nieuwe president. Huidig president Yoweri Museveni, die al twintig jaar aan de macht is, is uitgesproken favoriet. Het gaat om de eerste verkiezingen met meerdere partijen sinds 26 jaar.

De stembureaus in het Oost-Afrikaanse land gingen om 7 uur open. Er zijn vijf presidentskandidaten, maar de belangrijkste favoriet is de huidige president Museveni. Verwacht wordt dat hij veel tegenstand krijgt van de belangrijkste oppositieleider Kizza Besigye.

In de aanloop van de verkiezingen werd het Besigye, een voormalig kolonel van het Oegandees leger, niet gemakkelijk gemaakt. De 50-jarige Besigye verbleef vier jaar in ballingschap en werd bij zijn terugkeer in de herfst van 2005 opgepakt. Hij moet later op het jaar terechtstaan wegens hoogverraad, verkrachting en illegaal wapenbezit.

Bij de vorige presidentsverkiezingen in maart 2001 kruisten Besigye en Museveni al eens de degens. Museveni trok toen aan het langste eind, maar Besigye, ook toen de belangrijkste uitdager van Museveni, stapte naar het hooggerechtshof in Kampala om de annulatie van de verkiezingsresultaten te eisen. Besigye beschuldigde Museveni ervan met de uitslagen te hebben geknoeid.

Naar aanleiding van de verkiezingen werden veel veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo'n 12.000 reservisten van het leger staan in het ganse land paraat om de politie bij te staan bij eventuele incidenten. Er waren tot nog toe geen incidenten, maar aan sommige burgers moet uitgelegd worden hoe ze moeten stemmen. De stembureaus sluiten donderdag rond 17 uur.

Als een kandidaat geen 50 procent van de stemmen achter zijn naam krijgt, vindt dertig dagen later een tweede ronde plaats. De eerste resultaten worden vrijdag of zaterdag verwacht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud