Oekraïens parlement bekrachtigt benoeming Janoekovitsj

De Verhovna Rada, het Oekraïense parlement, heeft vrijdag de benoeming bekrachtigd van de pro-Russische premier Viktor Janoekovitsj. Diens benoeming, lange tijd tegengehouden door de pro-Westerse president Viktor Joesjtsjenko, maakt een einde aan de politieke crisis die Oekraïne vier maanden in de greep hield.

(belga) Janoekovitsj, al premier van 2002 tot 2004, zal aan het hoofd staan van een brede coalitie bestaande uit zijn eigen Partij van de Regio's (die de verkiezingen had gewonnen), de socialistische en communistische partijtjes en Ons Oekraïne, de partij van president Viktor Joesjtsjenko die pas te elfder ure tot de coalitie is toegetreden.

De coalitie kreeg in de Rada steun van 273 van de 296 aanwezige afgevaardigden; 154 parlementariërs bleven al dan niet ostentatief weg. Onder de afwezigen: alle afgevaardigden van het Blok van Julia Timosjenko. Die immer als 'charismatisch' omschreven gasprinses gold tijdens de Oranjerevolutie als de Oekraïense evenknie van de beroemde Vrijheid die de troepen op de barricades leidt in het schilderij van Eugène Delacroix.

Net voor zijn verkiezing had Janoekovitsj nog aangekondigd dat hij van hereniging van de twee kampen -het anti-Russische en het anti-Westerse- een prioriteit wil maken. Joesjtsjenko was pas op het allerlaatste moment door de knieën gegaan, nadat hij een weinig indruk makende dreiging van nieuwe verkiezingen had geuit. Als 'dank' beloofde Janoekovitsj op zijn Russischgezinde zieltje dat de huidige Westerse koers van Oekraïne -streven naar lidmaatschap van EU en NAVO- voortgezet zal worden. Maar voor de activisten van het eerste uur van de Oranjerevolutie geldt het verbond tussen de twee Viktors als 'verraad'. Wie wel opgetogen is over de huidige brede coalitie, is het bedrijfsleven: sedert de Oranjerevolutie begon de Oekraïense economie serieus te kwakkelen en daalde de groei van meer dan tien procent naar nog drie à vier procent.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud