'Oekraïens Parlement moet normaal blijven werken'

De pro-Russische Oekraïense premier Viktor Janoekovitsj heeft dinsdag verklaard dat het parlement moet blijven werken, ondanks de ontbinding die president Viktor Joesjtsjenko maandag beval.

(belga) Janoekovitsj wacht op een beslissing van het grondwettelijk hof die de "vergissing" van de pro-westerse president ongedaan maakt. "Zolang het hof geen besluit heeft genomen, moeten parlement en regering normaal blijven functioneren", verklaarde de premier voor de volksvertegenwoordigers. Zijn toespraak werd rechtstreeks uitgezonden op televisie.

Dinsdagmorgen manifesteerden in Kiev duizenden aanhangers van de eerste minister. Ze zijn vanuit alle hoeken van het land afgezakt naar het plein voor het parlement en scharen zich achter spandoeken in de kleuren van de pro-Russische partij. "De mensen vrezen voor de stabiliteit van het land", zegt Vera, een 43-jarige Oekraïense. "Het land was nu net gekalmeerd (na de Oranje Revolutie) en dan gebeurt dit."

Volgens Valdimir Popov, een van de organisatoren van de manifestatie, hebben 3.500 mensen voor het parlement gekampeerd na de aankondiging van de ontbinding. "De betogers zullen elkaar vanaf nu elke twee tot drie dagen aflossen", zegt Popov.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud