Oekraiense ex-minister pleegt zelfmoord - update

(belga) - De voormalige Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Joeri Kravtsjenko is dood aangetroffen in zijn datsja. Dat heeft de woordvoerster van de huidige minister van Binnenlandse Zaken Inna Kissel vrijdag bevestigd. Naar alle waarschijnlijkheid heeft hij zelfmoord gepleegd. De parlementsfractie van de communistische partij eist inmiddels de onmiddellijke aanhouding van ex-president Leonid Koetsjma.

Kravtsjenko diende vrijdag voor het parket zijn getuigenis af te leggen in het kader van de zaak-Gongadze, de regimekritische journalist die vier jaren geleden werd vermoord. Volgens president Viktor Joesjtsjenko heeft Kravtsjenko door zijn zelfmoord 'zichzelf veroordeeld'.

Het lijk van Kravtsjenko werd vrijdag in de vroege ochtend door familieleden ontdekt in zijn datsja in Poesja-Voditsa, een residentiële wijk voor gefortuneerde Oekraïeners ten zuiden van de hoofdstad. Naar verluidt heeft de vroegere minister een politiepistool gebruikt om een eind aan zijn leven te maken, aldus de veiligheidsdiensten, die de these zelfmoord handhaven omdat de datsja onder strenge bewaking stond. Kravtsjenko had het pistool nog in de hand en een kogelwonde in de slaap.

Gongadze werd vermoord en onthoofd in september 2000. De politie arresteerde eerder deze week de vermeende daders, die naar verluidt hun medewerking verlenen aan het onderzoek. De verdachten, hoge politieofficieren in dienst van Kravtsjenko in de periode van de moord, schuiven de verantwoordelijkheid af op de voormalige minister. Het parket heeft inmiddels ook de opsporing verzocht van generaal Oleksej Poekatsj, een hoge ex-functionaris van Binnenlandse Zaken.

Geluidsbanden die kort na de dood van Gongadze openbaar werden gemaakt, bevestigen de getuigenis. Daarop zou ex-president Leonid Koetsjma, Kravtsjenko voorgesteld hebben 'om zich van Gongadze te ontdoen'. Kravtsjenko, een nauwe medewerker van Koetsjma, zou op de bandopname gezegd hebben dat een geheim moordcommando ideaal zou zijn voor de opdracht. Kravtsjenko en Koetsjma ontkenden herhaaldelijk elke betrokkenheid en noemden de geluidsopname -die door een afvallige lijfwacht van Koetsjma publiek werd gemaakt- een vervalsing die door vijanden van het toenmalige regime ineen was geknutseld.

Oekraïense oppositieleden beschuldigden Kravtsjenko er al jaren van, de hand te hebben gehad in de moord op Gongadze, maar de overheid begon de beschuldigingen pas ernstig te onderzoeken na de Oranje Revolutie.

De parlementsfractie van de communische partij eist dat Koetsjma onmiddellijk aangehouden wordt. Ze beschouwen hem als de belangrijkste figuur van de misdadige politiek van corruptie en verduisteringen van het afgelopen decennium. Koetsjma was aan de macht van 1994 tot januari 2005. Hij vertoeft momenteel op vakantie in het Tsjechische Karlovy Vary.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud