Oekraïense opposante bevestigt pogingen tot corruptie

De leidende coalitie in Oekraïne heeft aan oppositieleden steekpenningen aangeboden. De bedragen gaan tot in de miljoenen dollar. Dit verzekerde de raadgeefster van de Oranje Revolutie Ioulia Timochenko in een interview vrijdag.

(afp) De Oekraïense opposante, die beweert dat de democratie in het land in gevaar is, voegde eraan toe dat verschillende vertegenwoordigers bedreigingen hadden ontvangen of voor een ministerpost werden verzocht. De verklaringen van Timochenko komen er na de recente ontbinding van het parlement door de pro-westerse president Viktor Iouchtchenko. Die ontbinding daarentegen wordt betwist door de pro-Russische premier Viktor Ianoukovitch.

Ioulia Timochenko is momenteel een opposante van Iouchtchenko, terwijl ze tijdens de Oranje Revolutie zijn bondgenoot was. ' Ze hebben druk gezet op de vertegenwoordigers en hun familie door het afnemen van BTW-vergoedingen of hen in het faillissement te duwen. Of ze werden omgekocht door posten in de regering te beloven. Dit legt dan ook uit waarom het aantal ministeriële posten bijna verdubbeld is', aldus Timochenko.

Zij voegde eraan toe dat de mensen eveneens letterlijk worden betaald. 'Afgevaardigden van onze factie hebben ons gezegd dat men hun vijf miljoen dollar had aangeboden om van kant te veranderen. Niemand kan daar aan weerstaan. De corruptie in onze jonge, breekbare democratie is een zeer ernstig gevaar'.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud