Advertentie

Oekraïense oppositie wil motie van wantrouwen tegen Janoekovitsj

(belga) - De Oekraïense oppositie onder leiding van Viktor Joesjtsjenko gaat dinsdag het parlement vragen een motie van wantrouwen te stemmen tegen de pro-Russische premier Viktor Janoekovitsj. Dat heeft oppositieleider en pro-westers presidentskandidaat Viktor Joesjtsjenko maandagavond gezegd tegenover tienduizenden aanhangers die nog steeds acte de présence geven op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev.

Volgens Joesjtsjenko wordt het parlement een voorstel voorgelegd om de regering-Janoekovitsj te ontslaan. De volksvertegenwoordigers zou tevens worden gevraagd 'het separatisme' te veroordelen.

De gouverneurs van de pro-Russische oostelijke en zuidelijke Oekraïense regio's hadden zondag verklaard voor een afscheiding van de rest van Oekraïne te zullen gaan als oppositieleider Joesjtsjenko alsnog tot president wordt uitgeroepen.

De oppositie reageerde door in de nacht van zondag op maandag de aftredende president Leonid Koetsjma '24 uur de tijd te geven' om Janoekovitsj en de 'separatistische' gouverneurs te ontslaan. Janoekovitsj, officieel uitgeroepen tot winnaar van de door fraude overschaduwde presidentsverkiezingen, stelde maandag nooit vrijwillig te zullen opstappen als premier.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud