Oekraïense Oranje-regering gevallen

Parlementsvoorzitter Jatsenjoek maakt de val van de regering bekend (Foto AFP) ©AFP

In Oekraine is dinsdag, zoals verwacht, de regerende pro-Amerikaanse Oranjeregering na tien maanden gekrakeel en weinig (goed) bestuur gevallen. Dat heeft parlementsvoorzitter Arseni Jatsenjoek meegedeeld.

(belga) - Oorzaak van de val is de al van de nadagen van de zogenaamde Oranjerevolutie van december 2004 daterende permanente machtsstrijd tussen president Viktor Joesjtsjenko en premier Julia Timosjenko, en onenigheid tussen beiden over de Oekraiense houding jegens Rusland in de nasleep van het Russisch-Georgische conflict.

Joesjtsjenko schaarde zich onvoorwaardelijk achter zijn ideologische geestesgenoot Micheil Saakasjvili en bekritiseerde openlijk Moskou, terwijl Timosjenko wel "humanitaire hulp" naar Georgië stuurde maar alle publieke kritiek op Rusland schuwde, wat haar vanwege Joesjtsjenko op een beschuldiging van "hoogverraad" kwam te staan. Joesjtsjenko probeert Moskou ook op stang te jagen door de Russische marine het gebruik van de Zwarte-Zeehaven in Sevastopol op de Krim te ontzeggen.

Timosjenko aan zet

Krachtens het regeerakkoord moet Timosjenko nu haar ontslag aanbieden en de lopende zaken behartigen tot een nieuwe regering is gevormd. De kans is verre van onbestaande dat de partij van de premier, het Blok Julia Timosjenko, nu in zee gaat met de grootste partij van het land, de pro-Russische Partij van de Regio's van ex-premier Viktor Janoekovitsj. Samenwerking met Joesjtsjenko lijkt nu immers uitgesloten, temeer daar de populariteit van hemzelf en zijn partij Ons Oekraine/Zelfverdediging maar blijft zinken.

De ontslagnemende regering had in de Verhovna Rada, het eenkamerparlement, dan ook slechts één zeteltje op overschot. Begin september was het reeds tot samenwerking van Timosjenko's Blok en de oppositionele communisten en Partij van de Regio's gekomen: alle voornoemde partijen willen de macht van de president beknotten.

Indien Timosjenko en Janoekovitsj niet tot een samenwerkingsakkoord komen -en zij hebben daarvoor precies dertig dagen de tijd-, rest Oekraine slechts een uitweg: vervroegde verkiezingen. Breekpunt zou de "Oekraiense" (eigenlijk de "Oranje"-) aspiratie tot NAVO-lidmaatschap kunnen zijn, al lijkt de "gasprinses" de laatste tijd de NAVO-verzuchtingen naar de achtergrond te hebben verschoven ten voordele van de EU-aspiraties.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud