Oekraïense premier Janoekovitsj bereid tot toegevingen

De pro-Russische Oekraïense premier Viktor Janoekovitsj heeft woensdag toegevingen voorgesteld aan de pro-westerse president Viktor Joesjtsjenko om uit de grootste politieke crisis te geraken in het land sinds de Oranje-revolutie van 2004.

(afp) Janoekovitsj hoopt dat Joesjtsjenko zo terugkomt op zijn beslissing om het parlement te ontbinden. De eerste minister sprak na een ministerraad. Zo wil Janoekovitsj ingaan op een centrale eis van Joesjtsjenko, die erin bestaat elke inlijving van pro-westerse volksvertegenwoordigers door de pro-Russische coalitie in het parlement te verbieden.

De regeringscoalitie is ook bereid amendementen aan te nemen op een wet die de presidentiële macht danig heeft ingeperkt ten voordele van de macht van de regering.

De pro-Russische coalitie is ten slotte ook bereid om een wet goed te keuren met daarin schikkingen voor een memorandum waarin Janoekovitsj zich zou engageren om het pro-westerse buitenlandse beleid van Joesjtsjenko te steunen.

Janoekovitsj zei nog de beslissing van het Grondwettelijk Hof te zullen respecteren. Dat moet zich uitspreken over de rechtmatigheid van Joesjtsjenko's beslissing om het parlement te ontbinden.

Duizenden aanhangers van de pro-Russische regering manifesteerden woensdag opnieuw in Kiev tegen de beslissing van Joesjtsjenko.

photo belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud