Advertentie
Advertentie

Oekraine bereid meer te betalen voor Russisch gas

De Oekraiense premier Julia Timosjenko (foto reuters)

De Oekraiense premier Joelia Timosjenko stemt dan toch in met het in de herfst met Rusland uitgewerkte compromis over een over enkele jaren uitgespreide graduele verhoging van de prijs voor het Russisch gas. Dat meldt het Duitse weekblad Die Welt op zijn website. Van zijn kant maakte de Russische president Dmitri Medvedev vrijdag duidelijk dat Europese leiders best de 'gastop' van zaterdag in Moskou bijwonen, omdat het probleem het bilaterale conflict tussen Moskou en Kiev overstijgt.

(belga) - Kiev kondigde voor vandaag/vrijdag eveneens een 'top' over het gasconflict aan, wat later werd afgezwakt tot een 'bijeenkomst op hoog niveau'. Aan die ontmoeting zouden vooral leiders van Oost-Europese landen deelnemen.

Volgens Die Welt is Oekraine bereid voortaan 260 dollar per 1.000 kubieke meter gas te betalen. Tot vorige maand bedroeg dat bedrag nog 179,5 dollar. Voorts zou Rosukrenergo, een Zwitsers bedrijf waarin zowel de Russische energiereus Gazprom als twee Oekraiense ondernemingen vertegenwoordigd zijn, opgeheven worden. Rosukrenergo eist van het Oekraiense staatsbedrijf Naftogaz achterstallige betalingen ter waarde van 614 miljoen dollar. In de Oekraiense pers wordt Rosukrenergo vaak gelinkt aan de Oekraiense president Viktor Joesjtsjenko, die dit al even vaak heeft ontkend.

De twee 'topontmoetingen' geven ook de verdeeldheid binnen het Oekraiense Oranjekamp aan: premier Timosjenko wil zaterdag de top in Moskou bijwonen, de in eigen land immens onpopulaire Joesjtsjenko heeft voor die top al bedankt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud