'Oekraïne moet één blijven'

(tijd) - De Europese Unie hamert op de eenheid en de territoriale integriteit van het politiek onstabiele Oekraïne. Het is van het grootste belang dat een 'schisma wordt vermeden', luidt het in Brussel. In de machtsbasissen van de pro-Russische presidentskandidaat Viktor Janoekovitsj in Oost- en Zuid-Oekraïne dreigen regionale autoriteiten met separatistische referenda.

Aanhangers van beide presidentskandidaten manifesteren voor het Oekraïense Hooggerechtshof in Kiev. Maandag startte het Hof een onderzoek naar de presidentsverkiezingen van vorige week zondag. Sindsdien verkeert het land in een diepe crisis. (foto: afp)

Het omstreden resultaat van de voorbije presidentsverkiezingen heeft Oekraïne in twee politieke kampen opgedeeld. Janoekovitsj won de stembusgang officieel, maar Joesjtsjenko en internationale verkiezingswaarnemers betogen dat er grootschalige fraude in het spel is.

De lokale overheid van de Oost-Oekraïense regio Donetsk, organiseert op 5 december een referendum organiseren over een eventuele autonomie voor Oost-Oekraïne. In het westen van het land heeft het bestuur van de stad Lviv, die de pro-westerse oppositiekandidaat Viktor Joesjtsjenko steunt, op haar beurt aangegeven dat ze het gezag van Janoekovitsj niet zal aanvaarden.

De kwestie baart de Europese Unie steeds meer zorgen. 'De EU heeft steeds gehamerd op het belang een schisma in Oekraïne te vermijden', stelde de woordvoerster van Commissievoorzitter José Manuel Barroso maandag. Ze voegde eraan toe dat verscheidene artikelen in de Oekraïense grondwet een opdeling van het land onmogelijk maken.

Ook Javier Solana, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de Unie, en Jaap de Hoop Scheffer, de secretaris-generaal van de NAVO, lanceerden maandag een oproep aan de Oekraïners om de eenheid te bewaren.

22398846

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud