Oekraine: zitting Opperste Gerechtshof verdaagd

(dpa/afp) - Het Opperste Gerechtshof, de hoogste rechterlijke instantie in Oekraïne, heeft donderdag zijn zitting besloten zonder een uitspraak te doen in de zaak van het vermeende kiesbedrog tijdens de recente presidentsverkiezingen in het Oost-Europese land.

Morgen/vrijdag buigt de rechtbank zich opnieuw over de klachten van de pro-westerse oppositie over stembusfraude. Beide pretendenten, de officieel verkozen Viktor Janoekovitsj en "verliezer" Viktor Joesjtsjenko, hebben gezegd zich bij de uitspraak van het Opperste Gerechtshof te zullen neerleggen.

Uiitredend president Leonid Koetsjma sprak zich donderdag opnieuw uit voor een volledig nieuwe stembusgang. De kiescampagne moet dan wel (veel) korter uitvallen dan de traditionele drie maanden. De Russische president Vladimir Poetin, met wie Koetsjma donderdag overlegde, reageerde lauwtjes: hij ziet weinig heil in nieuwe verkiezingen. Het kamp van Joesjtsjenko wil dan weer dat enkel de tweede ronde van de verkiezing overnieuw wordt gedaan.

Het door het parlement geëiste ontslag van de regering-Janoekovitsj vond bij Koetsjma geen gehoor. Dat ontslag volgt pas na een grondwetshervorming waarover beide partijen -regering en oppositie- het eens moeten worden, zei hij./.MAE ./. 022020 DEC 04

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud