Advertentie

‘Olielanden MO kunnen tot 300 miljard dollar mislopen’

De olieproducerende landen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika kunnen dit jaar tot 300 miljard dollar aan inkomsten mislopen als gevolg van de lagere olieprijzen en productiebeperkingen. Het cijfer werd zondag in Dubai vernoemd door Masood Ahmed, directeur van het departement Midden-Oosten en Centraal-Azië bij het IMF.

(tijd) - De aardolieprijzen zijn sinds de piek van juli 2008 met bijna 75 procent teruggevallen als gevolg van de wereldwijde recessie. De prijsdaling heeft zware gevolgen voor olie-exporterende landen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de economische groei van 12 landen in de regio dit jaar vertragen tot 3,6 procent, van 5,6 procent in 2008.

De landen in kwestie zouden echter niet in een recessie belanden. Verwacht wordt dat zij de oliewinsten uit het verleden zullen aanwenden voor verdere uitgaven, zodat de economie goed blijft draaien.

Keerzijde van de medaille is dat sommige landen, onder meer Saoedi-Arabië, een begrotingstekort zullen kennen. Het IMF schat dat het gezamenlijke begrotingsoverschot van 400 miljard dollar dat de olieproducerende landen in de regio in 2008 nog boekten, dit jaar zal verdampen en een begrotingstekort van 30 miljard dollar worden. De meeste landen hebben wel goede jaren achter de rug en kunnen dit dus makkelijk opvangen vanuit hun reserves. De grootste begrotingstekorten zouden zich voordoen in Oman en de VAE.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud