Olieprijs omhoog na matrozenincident Perzische Golf

De prijs voor ruwe olie is in New York opgelopen tot meer dan 62 dollar per vat, het hoogste peil dit jaar. De prijsstijging komt er nadat Iran vijftien Britse matrozen uit de Perzische Golf plukte en arresteerde.

(belga/tijd) - Het incident met de Britse matrozen deed zich deze voormiddag voor in Iraakse wateren. Dat gebeurde bij een routine-inspectie van een handelsschip, zo meldt het Britse ministerie van Defensie. De Iraanse inspectiediensten zouden gedacht hebben dat de Britten auto's smokkelden.

De Britse regering vraagt de "onmiddellijke veilige terugkeer van zijn personeel en materiaal", zo luidt het in een communiqué. Ze zegt ook "dringende gesprekken" te hebben opgestart met de Iraanse autoriteiten. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Margaret Beckett heeft de Iraanse ambassadeur in Londen bij zich geroepen.

Het Brits-Iraans conflict jaagt niet alleen de olieprijs hoger, het zou ook een nieuw conflict in het Midden-Oosten dichterbij kunnen brengen. Het Witte Huis heeft alvast laten weten de ontwikkeling van de situatie aandachtig te zullen opvolgen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud