'Olmert bestudeert nieuw vredesplan'

De Israëlische premier Ehud Olmert bestudeert een nieuw vredesplan van de Israëlische president Shimon Peres. Die stelt een Palestijnse staat voor op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz dinsdag.

(belga) In het plan staat wel dat Israël vijf procent van de Westelijke Jordaanoever, waar veel Joodse nederzettingen zijn, wil annexeren. Maar ter compensatie zou Israël een ander stuk land afstaan. Alles samen komt het dus neer op een min of meer "volledige" teruggave van de Palestijnse gebieden die in 1967 door Israël werden veroverd bij de Zesdaagse Oorlog.

Een woordvoerder van het kabinet van Olmert ontkent het rapport en noemt het bericht "onwaar, ongefundeerd en verkeerd". "We zijn verbaasd dat de krant het rapport niet gecheckt heeft bij ons kabinet", zo zei hij. Olmert reageert ook in een schriftelijke verklaring ontkennend en noemt de informatie in het artikel "foutief".

De Israëlische premier ontmoette maandag de Palestijnse president Mahmud Abbas in Jericho. Het was het eerste zulke bezoek van een Israëlische premier aan een stad op de Westelijke Jordaanoever in zeven jaar. Olmert verklaarde toen dat hij "zo vlug mogelijk" een Palestijnse staat wil.

Intussen raakte ook bekend dat het radicale Palestijnse Hamas en het meer "gematigde" (prowesterse) Fatah van president Abbas geheime gesprekken voeren. De bedoeling is de dialoog tussen de twee weer op gang te brengen na het geweld tussen Hamas en Fatah in de straten van Gaza midden juni.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud