OM in beroep tegen Clearstream-uitspraak

Dominique de Villepin

Het Franse Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de uitspraak in de zaak Clearstream. Dat heeft de Parijse procureur Jean-Claude Marin vrijdagochtend bekendgemaakt. Eind 2010, begin 2011 zou er een tweede proces komen.

(tijd) - De Clearstream-affaire draait rond lijsten met geheime buitenlandse bankrekeningen van Franse prominenten bij het Luxemburgse vereffeningsbedrijf Clearstream. Van die lijsten zou gebruik gemaakt zijn om mensen in diskrediet te brengen.

Onder meer de Franse oud-premier Dominique de Villepin zou een valse lijst de wereld in gestuurd hebben waar de naam Nicolas Sarkozy aan toegevoegd was. Op die manier zou hij hem in de race naar het presidentschap in 2007 in opspraak hebben proberen te brengen.

Donderdag sprak de rechter de Villepin vrij in de Clearstream-zaak, maar daar laat het Openbaar Ministerie het niet bij. 'De rechtbank heeft niet de juiste conclusies getrokken, en er moet nog een stuk waarheid naar boven komen', zei procureur Jean-Claude Martin vrijdagmorgen op het Franse radiostation Radio Europe 1. 'Het laatste woord over deze affaire is nog niet gezegd.'

De uitspraak in het proces Clearstream heeft belangrijke politieke consequenties in Frankrijk. Bij vrijspraak kan Dominique de Villepin terugkeren in de politiek, en een gooi doen naar het presidentschap in 2012.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud