Advertentie

Ondernemers vinden ruimere EU niet nodig

Negen op de tien Belgische ondernemers vindt dat de Europese Unie prioriteit moet geven aan de verdieping van Europa, eerder dan aan de uitbreiding. Europa moet beter maar minder reguleren. Amper een derde van de bedrijfsleiders vindt ook dat hij voldoende geïnformeerd is over de EU. Dat blijkt uit een enquête van De Tijd, L'Echo en het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) bij 400 Belgische ondernemers.

(tijd) De verdieping van Europa moet volgens de 399 ondervraagde ondernemers vooral komen van betere regulering, aldus de enquête. 34,4 procent van de ondervraagden vindt minder maar betere Europese regels een van de drie topprioriteiten voor de Europese Unie. Andere prioriteiten zijn de fiscaliteit en een beter kmo-beleid. In een kmo-land als België zal dat niet verbazen. Uit de rondvraag blijkt dat twee derde van de respondenten topkaderleden uit kmo's zijn.

Europa slaagt er volgens de Belgische bedrijfsleiders nog niet in de grote sociale en fiscale verschillen in de Unie weg te werken. De grote pluspunten van de Europese constructie zijn dan weer de voordelen van de eurozone, makkelijkere grensoverschrijdende activiteiten en politieke stabiliteit.

Toch blijft Europa nog altijd een ver-van-mijn-bedshow. Amper 32 procent van de Belgische ondernemers vindt dat hij voldoende geïnformeerd is over wat de Europese Unie doet. Verrassend is dat amper een op de vijf bedrijfsleiders die wel goed op de hoogte zijn van Europa, rekening houdt met de komende Europese wetgeving. 15 procent van de Belgische ondernemers zegt ook boudweg niet geïnteresseerd te zijn in Europa.

Er bestaat dus een hele grote apathie tegenover de Europese regelgeving. Dat is voor de ondernemers voornamelijk de schuld van Europa zelf. Ruim de helft vindt dat de Europese Unie veel beter moet informeren. Andere kanalen moeten voornamelijk de beroepsorganisaties en de regering zijn.

De Belgische ondernemers zijn ook helemaal niet op de hoogte van de verwezenlijkingen van Europa. Bijna negen op de tien bedrijfsleiders kennen het zevende kaderprogramma van de Europese Unie niet. De dienstenrichtlijn: onbekend voor bijna zeven op de tien. De Reach-verordening idem dito. De Lissabonnorm is onbekend voor drie op de vier. ToP/KV/DDW

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud