Onderzoek naar vermoedelijk lijk van Margaret Hassan

(belga) - Britse regeringsmedewerkers in de Iraakse hoofdstad, Bagdad, onderzoeken of het verminkte vrouwenlichaam dat zondag in Fallujah werd teruggevonden, het lichaam is van de Brits-Iraakse hulpverleenster Margaret Hassan. Volgens de Britse zender BBC worden DNA-tests uitgevoerd op het lijk.

De Australische premier John Howard kwam donderdag terug op eerdere verklaringen dat het verminkte vrouwenlijk het lichaam zou zijn van de Brits-Iraakse hulpverleenster Margaret Hassan.

Howard had eerder voor het Australische parlement verklaard dat "het erop leek dat het lichaam dat zondag werd gevonden in Fallujah dat van Margaret Hassan was'.

Maar toen hij hierover werd ondervraagd door journalisten, trok hij zijn verklaringen over de identificatie van het lichaam weer in. Howard onderstreepte evenwel dat algemeen wordt aangenomen dat Hassan dood is.

'Wat ik meende te zeggen is dat die stelling wordt aangenomen door de Britse en Ierse regering en de familie, vooral dan door haar echtgenoot, die een emotionele oproep deed om haar lichaam over te leveren', aldus Howard. Volgens de Australische premier wijst alles erop dat de vrouw die te zien was op een recent vrijgegeven executie-video, Margaret Hassan is. Op de video is te zien hoe een geblinddoekte vrouw wordt neergeschoten.

Zondag werd in de straten van Fallujah een vrouwenlijk teruggevonden zonder ledematen en met een opengesneden keel. De Amerikaanse en Iraakse strijdkrachten zetten een grote operatie op touw in de stad, die bekend staat als een bolwerk van gijzelnemers. Het lijk werd niet geïdentificeerd.

Margaret Hassan stond aan het hoofd van de niet-gouvernementele organisatie CARE in Irak. De Australische tak van die organisatie leidt de operaties van CARE in het land.

De 59-jarige Hassan werd op 19 oktober ontvoerd in Irak. De dood van Hassan is nog niet officieel bevestigd, maar de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw verklaarde woensdag dat de hulpverleenster 'waarschijnlijk was vermoord'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud