Onduidelijkheid over aanwezigheid Rwandese troepen in Oost-Congo

(belga) - De Congolese vice-president Azarias Ruberwa weigerde woensdag de aanwezigheid te bevestigen van Rwandese troepen in het Oosten van de Democratische Republiek Congo. Een missie van de Verenigde Naties (VN) meldde woensdag dat er mogelijk al Rwandese troepen de grens met Congo zijn overgestoken.

De Rwandese president, Paul Kagame, verklaarde dinsdag dat de Rwandese troepen zich mogelijk al in het oosten van de Congolese republiek bevinden. Ze zijn daar om de Interahamwe (de extremistische hutu-milities) en de ex-FAR (de voormalige gewapende Rwandese troepen) te ontwapenen omdat ze een bedreiging vormen voor de veiligheid van Kigali.

Vervolgens besliste de Congolese president, Joseph Kabila, 10.000 extra Congolese soldaten naar het oosten van het land te sturen.

De missie van de Verenigde Naties in de Democratische Republiek Congo (MONUC) maakte woensdag voor de eerste keer melding van de aanwezigheid van een groep (vermoedelijk) Rwandese soldaten in de regio Rutshuru, zo'n 70 kilometer ten noorden van Goma, de hoofdstad van de Congolese provincie Noord-Kivu aan de grens met Rwanda.

'Als er (in het oosten) buitenlandse troepen zijn, is dat een schending van het principe aangaande het respecteren van de grenzen', stelde de Congolese vice-president Ruberwa naar aanleiding van een ontmoeting in Brussel met de Belgische minister voor Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht.

Ruberwa pleitte verder nog voor een 'diplomatieke oplossing' voor de gespannen relaties tussen Kinshasa en Kigali. 'We moeten de overmilitarisering' van de regio vermijden', luidde het.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud