: "Onrechtvaardig" volgens Iraki's

Het woensdag aan de Amerikaanse president George W. Bush overhandigde rapport over het Irak-beleid, dat de Iraakse regering aanbeveelt om vooruitgang te maken inzake veiligheid en nationale verzoening, is onrechtvaardig. Dat hebben Iraakse verantwoordelijken woensdag in reacties gezegd.

(afp) "De Verenigde Staten zijn in Irak een bezettende macht en zijn, zoals de Conventie van Genève voorziet, verantwoordelijk voor het land", aldus de Koerdische vertegenwoordiger Mahmoud Othman. "Ze hebben geen recht om dat te doen. Dat is onrechtvaardig", voegde de man eraan toe.

Volgens Bassam Ridha, raadgever van premier Nouri al-Maliki, moet het Witte Huis de ondersteuning van de Iraakse regering "tot het einde toe" voortzetten. "Indien ze ons niet steunen, komen ze hun beloftes niet na".

"Ik denk niet dat de VS hun militaire actie zullen staken zolang hun missie hier niet is afgelopen. We hebben hun steun nodig om te groeien. We hebben hun steun tot het einde toe nodig", aldus de raadgever.

De meeste aanbevelingen van de studiegroep waren volgens Haïdat al-Ibadi, een vertegenwoordiger van de partij van de Iraakse premier, te verwachten, maar dat was niet zo voor de dreiging van de terugtrekking van de Amerikaanse steun.

"Tijdens onze dialoog met de Amerikaanse autoriteiten, hebben we onze wil bevestigd om samen te werken. We hadden zo'n druk niet verwacht".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud